Avtobusna postaja
07 49 94 170
Pištie nam
info@integral-brebus.si

TISOČLETNA ŠKOFJA LOKA Z MISTIČNO RUPNIKOVO LINIJO

objava: 09.januar
Odhod avtobusa ob 7.uri zjutraj iz Brežic. Prihod v Škofjo Loko in pod strokovnim vodstvom si boste ogledali staro mesto jedro: Mestni trg s pisanimi pročelji stavb, z gotskimi ali baročnimi portali ter arkadnimi dvorišči. Med drugim vas bo pot vodila do Starega Rotovža, Starega Farovža, cerkve sv. Jakoba, Stare deške šole, meščanske Homanove hiše, Marijinega znamenja, ogledali si boste tudi nekdanja mestna vrata ter enega najstarejših kamnitih mostov v Evropi. Iz mestnega trga se boste skozi Pekel sprehodili do Spodnjega trga, kjer si boste ogledali Špital s Špitalsko cerkvijo in Kaščo.


Najbolj markantno stavbo v mestu – Loški grad, bomo pustili za konec našega ogleda. Po krajšem sprehodu po grajskem vrtu, kjer stoji stara Škoparjeva hiša, bomo znanje o mestu dopolnili z ogledom bogatih zgodovinskih in etnoloških zbirk v Loškem muzeju.

Po ogledu srednjeveškega mesta se boste odpeljali v Poljansko dolino. Pot vas bo vodila do Žirovskega vrha, kjer se vam bo odprl prekrasen razgled na celotno dolino. Na tem mestu vas bo zgodovina popeljala v čase med obema svetovnima vojnama, ko je Kraljevina Jugoslavija tod gradila svoj obrambni sistem – Rupnikovo linijo. Utrjevanje takratne zahodne meje je potekalo tako na italijanski, kot tudi na jugoslovanski strani. Čeprav je bila gradnja objektov mukotrpno delo in težaško delo, je območje še danes posejano z betonskimi in železnimi objekti, ki na srečo niso bili nikoli uporabljeni v vojaške namene. Ponekod ogromne utrdbe, prava podzemna zaklonišča, še vedno stojijo na začrtanih mestih in vabijo v skrivnostno notranjost. Vi se boste skupaj z vodičem spustili v utrdbo Hrastov grič.

Pri ogledu je potrebna primerna obutev in naglavna svetilka.
Pozno popoldne lahko si v Žireh v Galeriji klekljane čipke Primožič lahko ogledate predstavitev arhivske zbirke čipk, prav tako pa vam bodo z veseljem pripravili prikaz klekljanja. Galerija lahko sprejme max. 20-25 oseb na enkrat, zato bi se skupina morala razdeliti.

Ob koncu ogledov še postanek za okusno večerjo.
Vrnitev domov v večernih urah.

Cena vključuje:

Lokalno vodenje po Škofji Loki, vstopnino in vodenje po Loškem muzeju, vstopnino za ogled utrdbe na Hrastovem griču, nezgodno zavarovanje udeležencev spusta v utrdbo, prikaz klekljanja in ogled čipk v Žireh, večerja, avtobusni prevoz , spremstvo vodnika, organizacija izleta.

Veljajo splošni pogoji Integral Brebus Brežice d.o.o.
Nazaj na seznam
Integral Brebus Brežice d.o.o.
Cesta svobode 11
8250 Brežice
Avtobusna postaja: 07 49 94 170
Tehnični pregledi: 07 49 91 350
info@integral-brebus.si
izdelava spletnih strani ETREND